Wat als Nederland uit de Europese Unie zou stappen?
Na het grote verlies van de EU om Engeland te zien vertrekken, ook wel Brexit, is er een nieuwe discussie ontstaan in ons kleine landje van 16 miljoen mensen en met name door de 150 (misschien wel) belangrijkste mensen, de tweede kamer. Hier spookt de gedachte rond onder de partijen PVV en het FvD (Forum van Democratie) om een zogenaamde "Nexit" aan te kondigen wegens het immigratiebeleid dat Nederland heeft en de kosten die het betaald aan de EU. Volgens de Rabobank en talloze andere Nederlandse economen zal dit desastreuse gevolgen met zich mee brengen en ik denk dat wij, Bram en Hugo, ons daar ook zeker onder kunnen scharen.
Daarentegen geeft de EU Nederland wel genoeg redenen om er eens even goed over na te denken. Het immigratiebeleid is een groot twijfelpunt bij de hedendaagse bevolking, de bedragen die wij als Nederland zijnde afdragen is onwaarschijnlijk groot vergeleken de andere landen en bijvoorbeeld de niet beïnvloedbare munteenheid, de euro. Men is ook bang dat binnenkort iedereen binnen de EU de medische dossiers open en bloot komen te liggen en dat eigendommen zoals auto's of andere voertuigen altijd traceerbaar zijn en men is bang dat dit ten koste gaat van onze geliefde privacy.
Nederland is zoals algemeen bekend een handelsland dat vooral bestaat uit de goederen die wij exporteren, want wij hebben nou eenmaal niet zo veel nodig met onze magere 16 miljoen inwoners dan dat wij produceren. In feite zorgen de open grenzen ervoor dat onze interne markt wel 31 keer zo groot is geworden, dus dit houdt in dat als wij exporteren dat het niet mij 16 miljoen blijft maar wel meer dan 500 miljoen consumenten. Nederland is dus erg afhankelijk van haar export en wanneer Nederland uit de EU stapt, gaat dat exporteren toch wat moeilijker dan normaal. Neem bijvoorbeeld Engeland, die met hun toen der tijd besloten hebben om uit de EU stappen, voor hen had het overweldigende gevolgen en ze hebben er ook behoorlijk spijt van want er zijn nu alweer gesprekken samen met de EU om tot een overeenkomst te komen tussen beide partijen.
Om even over de Brexit door te gaan, Engeland kreeg een behoorlijke opdonder door middel van grensheffingen, oftewel handelsbelemmering. Stel je voor dat er nu een Nexit komt dan zou Nederland verschrikkelijk veel moeten betalen aan het buitenland, omdat wij dus zo gigantisch veel exporteren naar het buitenland. Deze handelsbelemmeringen, in de vorm van grensheffingen, zorgen dus voor grote nadelen zowel voor de havens en luchthavens van Nederland als de boten of vliegtuigen uit andere landen want die denken er ook geen tweede keer over na en stappen wel van boord in bijvoorbeeld Antwerpen. Tevens houden deze havens en luchthavens honderdduizenden banen vast die men dan net zo goed door de trechter kan gooien als niemand meer in Nederland aanmeert of opstijgt wegens deze handelsbelemmeringen. Ook voor buitenlandse bedrijven wordt Nederland veel minder aantrekkelijk, denk aan het feit dat de interne markt dan gewoon blijft bij de 16 miljoen die we dan hebben in plaats van de huidige 500 miljoen. De Rabobank heeft hier een toekomstverwachting van gemaakt en heeft geschat dat er een daling van 10-15% in de gehele Nederlandse economie zal plaatsvinden. Om dit in getallen (Omgerekend uit BBP) uit te drukken, het gaat hier om bedragen tussen de 72,5 – 108,75 miljard euro!
We hebben nu eindelijk op posters in de economielokalen hangen dat we een positief saldo hebben, laten we dat nu ook zo laten door er maar geen Nexit van te maken. Deze daling brengt namelijk niet alleen een negatief saldo op de spaarrekening mee het heeft ook nog fatale andere gevolgen. Denk bijvoorbeeld aan het werkloosheidspercentage wat door het dak zal stijgen en voor een nog verdere daling van de vermogens van de pensioenfondsen zal zorgen. Daarover verder gesproken kun je stellen dat het Verenigd Koninkrijk het later weer aardig op de rails heeft gekregen maar als we het grootste verschil pakken tussen de beide landen op economisch gebied, de munteenheid, dan is daar wel een logische verklaring voor te vinden. Nederland is nu eenmaal met een tal andere landen vastgebonden aan de euro en wanneer Nederland dus uit de EU gaat dan geldt de euro niet meer ,in Nederland dus zal er een andere munteenheid moeten komen, maar voor een interne markt van 16 miljoen mensen is het totaal niet aantrekkelijk voor het buitenland om in een munt te investeren voor 16 miljoen dan voor 500 miljoen dus de 'nieuwe' munt zal heel laag blijven en zal niet worden rechtgetrokken door de overige landen wegens een tekort aan vraag.
Tegenwoordig is dit een dusdanig grote discussie geworden dat men in Nederland daadwerkelijk nog een referendum overweegt omdat men schat dat 22-48% van de Nederlanders stemmers zal stemmen voor een Nexit. Dit percentage overrompelde me een beetje want naar mijn mening liep alles wel weer een beetje op rolletjes in Nederland, economisch gezien. Helaas denken eventuele 3-6 miljoen mensen hier anders over. Het grootste deel hiervan is laagopgeleid (Volgens Michael van der Galien, hoofdredacteur van de DDS met heel veel kennis op Europees gebied). Zoals in meerdere bronnen (Sites, krantenkoppen en uitzendingen) vermeld staat willen deze mensen gewoon verandering van de individuele economische situatie en houden zij zich helemaal niet bezig met waar het echt om gaat en hoe het geld dat ze verdienen/krijgen beschikbaar wordt gesteld. Vooral de Partij Van de Vrijheid is erg voorstander van dit voorstel. Met een overbluffende 78% van de gehele partij is het dus duidelijk dat de PVV graag een Nexit ziet. Het is algemeen bekend waar de PVV voor strijd: Vermindering/Verwijdering van de vluchtelingenstroom en aanpassingen aan het immigratiebeleid dat gesteld is, dus met andere woorden hoopt het in Nederland aan de macht te komen zodat wanneer Nederland uit de EU zou gaan, zij alle immigranten het land uit zouden willen sturen.
Maak jouw eigen website met JouwWeb