Interviews

Voor ons profielwerkstuk wilden we ook bepaalde mensen vragen stellen. Aan het begin van ons profielwerkstuk hebben we daarom al een beetje lopen oriënteren naar wie we konden interviewen. Uiteindelijk vonden wij Esther de Lange op internet. Het duurde een poosje voordat we een antwoord van haar hadden, dus hadden we in de tussentijd ook wat vragen opgesteld voor Frans van Vught. We waren bij hem uitgekomen omdat Hugo zijn vader ons getipt had. Hij wilde onze vragen graag beantwoorden. Later kregen we ook nog antwoord van Esther de Lange, waardoor we 2 interviews in dit profielwerkstuk kunnen verwerken. De antwoorden die we van haar hebben gekregen zijn wel beantwoord door Wiebe Strikwerda, de beleidsmedewerker van Esther de Lange

 

Interview met Esther de Lange

 

  1. Wat is uw functie binnen de Europese Unie?

“Esther de Lange is lid van het EP, delegatieleider van het CDA en vicevoorzitter van de EVP-Fractie, de grootste fractie in het EP.

-Alle leden van het EP nemen zitting in 2 commissies die bepaalde vraagstukken behandelen. Gemiddeld bestaat zo’n commissie uit 30 tot 40 MEP’s (Members of the European Parliament). Mevrouw de Lange doet dat in ECON & ITRE (Economische zaken & Industrie, Telecom, Onderzoek en Energie). Hier debatteert zij met andere leden over nieuwe wet- en regelgeving op deze vraagstukken –Schrijft hieraan mee en kan aanpassingen maken. Als de commissie voor een voorstel stemt, gaat het door naar de plenaire vergadering van het EP waar dan alle 751 leden erover stemmen.

-Als delegatieleider van het CDA is zij het aanspreekpunt van de 5 CDA Europarlementariërs in het CDA. Zij zit onder andere de vergaderingen van het CDA voor.

-Tot slot, als vicevoorzitter van de EVP-fractie is zij de rechterhand van fractievoorzitter Weber. De EVP-fractie bestaat uit 217 MEP’s uit 28 verschillende landen, die een gedeelde politieke filosofie hebben, namelijk Christendemocratie. Je kunt de rol van Weber vergelijken met die van Sybrand Buma in de Tweede Kamer (of bijvoorbeeld van Klaas Dijkhoff van de VVD). Zij zorgen ervoor dat de groep overeenstemming vindt over hun standpunten – want elk lid heeft natuurlijk een eigen stem.”

 

  1. Hoe belangrijk is de Europese Unie (financieel) voor Nederland?

De Europese Unie is van essentieel belang voor Nederland. Voor een sterke Nederlandse economie, moeten we aan een sterke economie in de Europese Unie werken. Voor veiligheid in Nederland, is veiligheid in Europa belangrijk. En voor een goede toekomst van de Nederlandse kinderen, moeten er in Europa oplossingen gevonden worden voor gemeenschappelijke uitdagingen.

Dit staat bovenaan onze agenda. Wij werken er in het Europees Parlement hard aan om deze belangen te vertegenwoordigen. Het Europees Parlement speelt steeds vaker een beslissende rol. Bijvoorbeeld bij de wetgeving voor bankentoezicht en overheidsfinanciën; daar waar de landen vaak verdeeld en zwak over waren, liet het Parlement zijn tanden zien en eiste onafhankelijk toezicht en het beperken van bonussen.

Europa gaat dus over meer dan geld; Europa gaat over vrede, veiligheid en gedeelde waarden in een globaliserende wereld met onrust en instabiliteit rondom Europa. Sommige problemen kan Nederland nooit alleen oplossen. Financieel is Europa voor (handelsland) Nederland heel belangrijk. Zoek maar eens op via het CBS of Eurostat hoe groot het deel van de Nederlandse handel binnen Europa plaatsvindt. Dat mensen en bedrijven geen invoer- en uitvoerrechten hoeven te betalen is heel belangrijk, net als dat we bij de grens niet meer stil hoeven te staan (tijd is geld!) en dat we een stabiele munt hebben waardoor investeringen minder risicovol worden.”

 

We hadden nog wat andere vragen gesteld, maar deze bleven helaas onbeantwoord.

 

Interview met Frans van Vught

 

  1. Wat is uw rol met betrekking tot de EU?

"Ik ben topadviseur bij de Europese Commissie in Brussel. Lid van de 'Group of Policy Advisors'."

 

  1. Waarom is volgens u de EU zo belangrijk voor Nederland, en in hoeverre draagt de EU bij aan de welvaart in Nederland?

"De EU heeft Nederland veel voorspoed gebracht. De politieke stabiliteit van de afgelopen tientallen jaren en de indrukwekkende economische groei waren in Nederland niet mogelijk geweest zonder ons lidmaatschap aan de EU. De EU heeft een zeer grote bijdrage geleverd aan onze huidige welvaart."

 

  1. Welke economische ontwikkelingen heeft Nederland doorstaan na de economische crisis in 2008?

"Na de economische crisis is in Nederland het accent nog meer dan voorheen gelegd op technologische vernieuwing en sociaaleconomische innovatie. Tevens zijn de overheidsfinanciën op orde gebracht. De EU heeft ons daarbij geholpen, zowel door stimulering van onderzoek en innovatie, als door het stellen van kaders aan de overheidsuitgaven."

 

  1. Wat heeft de EU/Nederland gedaan om de Nederlandse economie weer op de rit te krijgen?

"Zie hiervoor bij 3"

 

  1. Welke belangen had Nederland bij de invoering van de Euro, en in welke mate heeft dit de Nederlandse economie beïnvloed?

"Voor Nederland is de Euro cruciaal vanwege de grote verbetering van onze mogelijkheden tot de internationale handel. Mede vanwege de Euro is onze export aanzienlijk welvarender geworden. De Euro is mede op initiatief van Nederland tot stand gebracht en ingevoerd via het Verdrag van Maastricht (1993)."

 

  1. We hebben een beeld gevormd van de impact van de Brexit, maar wat zouden volgens u de gevolgen zijn van een Nexit ten opzichte van Nederland en de EU zelf?

"Een Nexit zou rampzalig zijn voor onze welvaart en onze internationale positie. We zouden minder gemakkelijk internationaal zaken kunnen doen; we zouden minder exporteren en meer moeten betalen voor importgoederen; we zouden veel hogere administratieve lasten hebben en onze arbeidsproductiviteit zou aanzienlijk afnemen. Daarnaast zou onze internationale politiek invloedsterk dalen. Kortom, onze welvaart zou afnemen en we zouden een klein onbeduidend landje worden. Voor de EU zou een Nexit een verzwakking van de invloed betekenen op het internationale toneel, maar de EU zou gewoon doorgaan zonder ons."